Blog

Check out what’s happening at 1MET Mentoring. From ground events to online articles that will surely excite the entrepreneur in you.

Tips Kembali berbisnes setelah di-istihar bankrup

Kita kini memasuki suku terakhir tahun 2017. Hujung tahun ini, setiap syarikat akan mula menutup akaun kewangan tahun 2017, dan membuka lembaran baru tahun 2018. Apakah status kewangan perniagaan anda? Bebas hutang? Hutang masih boleh dikawal ataupun sudah mula panik akibat terlalu banyak...

Read more..

  • 6 Sep 2017
  • MYEN

8 Cara Bina Jenama Peribadi Anda

Personal branding atau penjenamaan peribadi adalah perkara yang selalu diambil mudah oleh usahawan startup. Tidak hairanlah kadang-kadang pelanggan boleh tertukar yang mana boss, yang mana pekerja. Ia adalah kesilapan sekiranya anda menjalankan perniagaan anda secara tidak professional contohnya...

Read more..

  • 30 Aug 2017
  • MYEN

Identiti Jenama – Kepentingan Pemilihan Warna.

Salah satu komponen dalam branding yang perlu dititik-beratkan adalah warna jenama anda. Warna mempunyai kesan yang besar terhadap keadaan emosi manusia. Warna mampu mempengaruhi keupayaan orang untuk menumpukan perhatian dan belajar, apatah lagi mempengaruhi keputusan pembeli. Contoh ringkas...

Read more..

  • 23 Aug 2017
  • MYEN

Viral Marketing – Adakah anda bersedia?

Viral marketing bukanlah sesuatu yang baru. Kini sekiranya anda buka media sosial, hampir setiap hari kita melihat kisah viral baru dari bisnes food & beverage (F&B), produk penjagaan kesihatan, penjagaan kulit, servis andaman sehinggalah kisah viral artis. Kali ini kami akan mengupas isu...

Read more..

  • 16 Aug 2017
  • MYEN

Perbandingan antara Entrepreneur vs technopreneur

Dalam era globalisasi kini, terdapat pelbagai istilah baru timbul dalam keusahawanan. Contohnya, entrepreneur dan technopreneur. Sebagai usahawan, anda perlu mengetahui di kategori manakah anda berada supaya anda boleh bergaul dalam kumpulan ahli perniagaan yang seperjuangan, memudahkan pinjaman...

Read more..

  • 7 Aug 2017
  • MYEN

Innovation & technology – Technopreneurs & Open Innovation

Technopreneurs merupakan istilah yang merujuk kepada usahawan yang berinovasi seiring dengan teknologi. Sememangnya untuk maju seiring dengan teknologi memerlukan kos yang besar tambah-tambah lagi kalau inovasi anda melibatkan scientific research yang memerlukan equipment yang berteknologi...

Read more..

  • 2 Aug 2017
  • MYEN

Cara Mudah Mengamalkan Budaya Inovasi Dalam Syarikat Anda

Terlalu banyak usahawan “start-ups” bermula dengan idea produk yang sangat kreatif & berinovasi yang mereka fikir orang mahu. Mereka kemudian menghabiskan berbulan-bulan, kadang-kadang bertahun-tahun, menyempurnakan produk itu tanpa memperlihatkan produk itu, walaupun dalam bentuk...

Read more..

  • 24 Jul 2017
  • MYEN

Sebab usahawan perlu tahu mengenai hak pengguna

Kini kesedaran mengenai hak pengguna menjadi semakin meluas ditambah dengan pelbagai portal yang boleh dijadikan kaunter aduan online oleh badan-badan berkenaan. Secara umumnya pengguna bermaksud Seseorang Individu Yang Membeli Barang Dan Perkhidmatan Untuk Kegunaan Atau Penggunaan Diri,...

Read more..

  • 17 Jul 2017
  • MYEN

#Kenali kategori audien anda

Bayangkan anda diberi masa hanya 3 minit utk membentangkan idea perniagaan anda di hadapan panel. Bayangkan pula muka panel yang "tak berapa nak faham" menyebabkan anda terpaksa mengulangi seberapa kali “keypoint” anda. Dan seringkali “punch line” anda...

Read more..

  • 17 Jul 2017
  • MYEN

Bidang Kosmetik & Jenis Perniagaan yang Anda Boleh Mulakan

Kosmetik dan skincare sudah menjadi satu bentuk keperluan kini. Bukan sahaja bagi golongan wanita, malah kaum lelaki juga turut mula menggunakan pelbagai jenis produk skincare di pasaran. Sebagai usahawan, kita boleh meneliti beberapa peluang yang kita boleh ambil dalam bidang kosmetik...

Read more..

  • 12 Jul 2017
  • MYEN

Apakah yang diperlukan untuk memulakan perniagaan food truck?

Apakah yang diperlukan untuk memulakan perniagaan food truck?  “Food Truck” ataupun trak makanan telah menjadi daya tarikan utama dalam industri penjualan makanan. Tidak seperti restoran tradisional, trak makanan mampu bergerak, jadi mereka sentiasa mempunyai lokasi yang...

Read more..

  • 4 Jul 2017
  • MYEN

CARA SIMPAN & JIMATKAN DUIT DARI KEUNTUNGAN PERNIAGAAN

Keuntungan ataupun profit merupakan objektif yang setiap usahawan mahukan daripada perniagaan. Ada usahawan mampu menyimpan 100% daripada untung bersih, ada yang mampu menyimpan 50% daripada keuntungan, manakala ada yang tidak mampu menyimpan wang daripada keuntungan dan terpaksa menanggung...

Read more..

  • 28 Jun 2017
  • MYEN

Petua Pengurusan Kewangan Syarikat

PETUA PENGURUSAN KEWANGAN SYARIKAT Apabila syarikat sedang berkembang, sebagai usahawan, kita akan seronok melihat jumlah “cash-flow” yang masuk ke dalam akaun kita. Kita juga akan seronok berbelanja dengan alasan “reward day” yang kadang-kadang melebih-lebih....

Read more..

  • 19 Jun 2017
  • MYEN

3 Langkah dalam menjadi usahawan bijak

Selamat tengahari semua. Sememangnya setiap usahawan berusaha untuk berjaya tetapi realitinya,  kebanyakan usahawan telah menemui kegagalan. Antara faktor kegagalan pula boleh jadi kerana produk tidak mendapat sambutan, lokasi perniagaan kurang menarik, usahawan tidak mempunyai masa untuk...

Read more..

  • 13 Jun 2017
  • MYEN

Logic vs Imagination

LOGIC vs IMAGINATION   Entrepreneurs are known as risk takers whom enjoy their journey of Logic and Imagination. Entrepreneurs are brave enough to cross the border of logic to fly into the imaginative world which will drive them to visualize their dreams to become real. This...

Read more..

  • 17 Jul 2017
  • MYEN

Kaedah Pembelajaran Pantas dan Berkesan.

Kaedah-kaedah yang disyorkan: 1)   Tiru (Tapi jangan tipu). Beli buku, untuk dibaca. Banyak yang boleh ditiru dari buku itu. Adakan masa untuk membaca buku yang telah dibeli. Tidak terhad pada buku, termasuk bahan-bahan media lain, seperti DVD, Internet dan sebagainya. Jika...

Read more..

  • 17 Jul 2017
  • MYEN

Perlukah anda membuat Staff Performance Management?

Pengurusan prestasi [KPI management, business performance evaluation]  merupakan satu aktiviti pengurusan yang rumit, tetapi amat penting bagi pengurusan yang berkesan. Penilaian prestasi sebenarnya mempunya beberapa pecahan iaitu: Operasi – Jualan & keuntungan. Kira berapa...

Read more..

  • 5 Jun 2017
  • MYEN

#5 cara mobile apps membantu mengembangkan bisnes anda

Ditulis oleh: MUKRAM HUSAINI ABD HALIM Zaman sekarang, ramai yang mampu memiliki telefon mudah-alih (mobile phone) dan semakin ramai juga menggunakan telefon pintar (smart phone). Jadi tak hairanlah jika semakin banyak applikasi mobile direka untuk penggunaan ramai. Terdapat banyak faedah...

Read more..

  • 5 Jun 2017
  • MYEN

Tips produktiviti dalam bulan Ramadhan

Tips produktiviti dalam bulan Ramadhan  Ramadahan Kareem usahawan. Dalam memasuki bulan ramadhan, kita akan sering terdengar sungutan seperti:   ”Tidak laratlah travel jauh-jauh dalam bulan puasa ni”  ...

Read more..

  • 31 May 2017
  • MYEN

8 Ciri-ciri Peribadi Menuju Kejayaan.

Jom tengok ciri-ciri orang yang berjaya. 1) Percaya pada Allah S.W.T. Semua orang Islam mengaku percaya kepada Allah S.W.T. Buat diri saya sendiri; nampak dan rasa macam mudah. Ia mudah, jika kita tidak ambil mudah. Apa yang kita fikirkan, dan kemudian lafazkan, akan mencerminkan...

Read more..

  • 5 Jun 2017
  • MYEN

Petua Memahami Cara Mendapatkan Pelanggan

Petua Memahami Cara Untuk Mendapatkan Pelanggan Anda telah membina sebuah kedai shoplot, syarikat, laman web yang menakjubkan, aplikasi mudah alih, atau online shop. Anda mempunyai pelanggan tetap dan testimoni dari pelbagai pihak. Kedai ataupun laman web anda mungkin menakjubkan, tetapi...

Read more..

  • 31 May 2017
  • MYEN

Branding/Penjenamaan. Apa yang perlu & tidak perlu anda lakukan?

  Branding ataupun penjenamaan ialah proses yang terlibat dalam mewujudkan nama yang unik dan imej untuk produk dalam minda pengguna, terutamanya melalui kempen pengiklanan dengan tema yang konsisten. [Contoh: I Am Nikon – I Am Part of the World -...

Read more..

  • 31 May 2017
  • MYEN

Anda melakukan kesilapan! 8 channel marketing yang patut anda guna pakai

Jika anda fikir pemasaran online anda hanya terhad kepada FB, Instagram atau Twitter, fikir sekali lagi. Cara...

Read more..

  • 31 May 2017
  • MYEN

You are doing it wrong! 8 marketing channel you should really leverage on

If you ever think that your online marketing is only limited to FB, Instagram or twitter, think again. The one you have been doing so far is called social media marketing, which is just 1 channel of only marketing so far. To begin with online...

Read more..

  • 10 May 2017
  • MYEN

Kenapa Anda patut Menghadiri Acara Business Networking?

Kenapa Anda patut Menghadiri Acara Business Networking?  Terdapat pelbagai cara untuk mengembangkan perniagaan  anda. Kata orang, untuk sampai ke puncak, kita haruslah berjumpa dengan orang yang pernah tiba ke puncak untuk mendapatkan tips dan sebagainya. Begitulah konsep business...

Read more..

  • 18 Apr 2017
  • MYEN

1Met Engagement Day – An Entrepreneur Journal

10th April 2017, 11.34am Last Friday has given me quite an impact on my entrepreneurship journey. I haven’t been able to call myself an entrepreneur, let alone a founder of a startup. As an introduction, I am just someone with an idea to start a business. That’s all about me. Then...

Read more..

  • 17 Apr 2017
  • MYEN

Belajar Sesuatu Daripada Seekor Kuda Bernama Puteri

Pagi tadi saya ambil peluang membakar lemak dengan berkuda. Sebelum bermula saya sudah berikan kudapan manis kepada si Puteri (nama kuda saya tunggang hari ini). Kudapan berupa karot yang dipotong kecil-kecil dan manis. Nyata strategi saya menjadi. Puteri melayan saya dengan baik sekali hehe....

Read more..

  • 19 Apr 2017
  • MYEN

PENGENALAN KEPADA PENDAFTARAN SYARIKAT

Pendaftaran syarikat merupakan proses yang WAJIB dilakukan oleh semua usahawan. Tetapi, sebelum mendaftar syarikat anda, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui dan ambil kira. ?1. JENIS SYARIKAT ANDA [asas] Pemilikan Tunggal – Syarikat yang ditubuhkan, dibiayai dan...

Read more..

  • 17 Apr 2017
  • MYEN

Mentor Recruit - 2017

Hi Usahawan Berita baik untuk semua, Malaysian Entrepreneur Network (MYEN) kini sedang membuka pendaftaran untuk merekrut mentor bagi program 1metmentoring akademi kami. Sekiranya anda merupakan seorang usahawan, memiliki bisnes sendiri ataupun professional dalam bidang anda, ANDA ADALAH ORANG...

Read more..

  • 17 Apr 2017
  • MYEN

Tips Menyertai Program Atau Seminar

Terlalu banyak program keusahawanan yang ditawarkan di luar sana, ada program anjuran agensi kerajaan dan ada juga swasta.Tidak kurang ada program yang mengenakan yuran beribu ringgit.Tiada masalah, kerana ilmu sangat penting dan menjadi satu keperluan dalam menjadikan perniagaan anda...

Read more..

  • 24 Mar 2017
  • MYEN

Special Event: 1MET Engagement Day 2017

Hi Entrepreneurs & Mentors! The time has come for you to fast track your efforts. After months of hard work, talking to your mentors and mentees online or over the phone, setting goals and planning for a successful business, why not meet up for a face-to-face interaction. There are a...

Read more..

  • 17 Apr 2017
  • MYEN

Business Plan Tips

Keep it simple. Don't confuse your business plan with a doctoral thesis or a lifetime task. Keep the wording and formatting straightforward, and keep the plan short. Don't confuse simple wording and formats with simple thinking.  Avoid buzzwords, jargon and acronyms. Effective...

Read more..

  • 17 Apr 2017
  • MYEN

Introduction to Business Plan

Hi guys. We always hear the word business plan or “perancangan kerja” in BM. People keep on saying business plan this, business plan that, but do you know what it really is? What is the real purpose of business plan and when is the most suitable time to write your business plan?...

Read more..

  • 17 Apr 2017
  • MYEN

Learn To Build A Business Model Canvas

Hi Entrepreneurs and Aspiring Entrepreneurs! Let’s create, build, design & challenge your business model canvas (BMC) by using nine building blocks. BMC is a business strategy suitable from ideation, prototype, proof of concept, start up, pre commercialisation &...

Read more..

  • 20 Mar 2017
  • MYEN

Inculcating a Balanced Life

As we go through our daily routines, sometimes we forget if what we are doing brings meaning to us. Having a balanced life seeks out to provide an objective sense of perspective in what we do. Be at peace, rest when our body calls for it, continue when we are ready. Life can be overwhelming in...

Read more..

  • 20 Mar 2017
  • MYEN

Translating idea into concept

Coming Up With a Design Concept  Hi entrepreneurs. This week we will be focusing on design concept. Design concept is an elevated form of idea. Idea is very basic, meaning if you have a business idea, then what’s next?  I will refer to the business idea that we have...

Read more..

  • 17 Apr 2017
  • MYEN

How to Develop Your Business Idea

“I have an idea for my own business. I will start it this year”. It’s March and it is still an idea. What should you do?  Let's clear up one point: People always wonder if this is a good time to start their business idea. The fact is, there's really never...

Read more..

  • 17 Apr 2017
  • MYEN

Mengenal perbezaan antara coach, mentor dan trainer

Objektif artikel ini adalah untuk memberi penjelasan mengenai perbezaan antara business coaching, mentoring dan training. Terdapat pelbagai jenis perkhidmatan yang ditawarkan oleh pelbagai pihak untuk membantu usahawan dalam memajukan bisnes mereka. Namun, adakah para usahawan tahu apakah...

Read more..

  • 17 Apr 2017
  • MYEN

Kefahaman Mencambahkan Rezeki

Kefahaman saya, berdasarkan sedikit ilmu yang dikurniakan Pencipta saya, jika kita mahu melipat ganda kan rezeki kita, cara utamanya adalah:   Bersedekah dan infaq ke jalan Allah S.W.T. Sedekah mendapat rahmat Allah S.W.T. dan menjadi sebab Allah S.W.T. buka pintu rezeki. Nabi...

Read more..

  • 20 Mar 2017
  • MYEN

Don’t Start Online Marketing Until You Read This

These days, the hype of online marketing has reached an all-time high with everyone ranging from students to full time housewives and even the elderly individuals are riding the online marketing wave in the hope of striking it big with their own business. The bulk of the people are...

Read more..

  • 5 Jun 2017
  • MYEN

10 Panduan Pemasaran Instagram

Peniaga online yang aktif di Instagram harus menguasai teknik-teknik pemasaran Instagram. Ini penting bagi menyelesaikan masalah-masalah seperti: Tidak ramai pembeli di Instagram walaupun sudah banyak gambar yang anda muat naik. Anda tidak mampu mengeluarkan modal yang banyak...

Read more..

  • 5 Jun 2017
  • MYEN

Memahami SEO Menggunakan WordPress

Sepanjang program 1MET pada tahun 2015, saya berhadapan dengan usahawan-usahawan kurang memahami SEO dan kerap bertanya soalan-soalan berikut: Macam mana nak buat orang jumpa website saya? Saya pergi seminar tentang website, tapi tak paham tentang kepentingan “keyword” Nak...

Read more..

  • 5 Jun 2017
  • MYEN

5 Secrets of Closing Deal even if You Have No Sales Experience

Closing deal is crucial in any businesses. Your product or services may very well be superior but they don’t really care about the product or services. All they want to know is what it’s going to do for them. Here are 5 secrets of closing a deal even if you have no sales experience....

Read more..

  • 5 Jun 2017
  • MYEN

How to Get Started with Social Media Marketing (Part 1)

Social media, the thing that everyone knows how to use yet not many people really know HOW to use it well. Ironic, isn’t it? Liking and posting on Facebook, Instagram or Twitter should be a walk in the park for almost everyone these days. Yet, you will still see butt loads of people...

Read more..

  • 5 Jun 2017
  • MYEN